GESCHIEDENIS

I
n 1966 richtte Bram van Baalen het bedrijf “BAVA” op. Binnen enkele jaren besloot hij naast zijn technische vakkennis ook de artistieke kant van de verlichtingswereld te verkennen. Het resulteerde in een voor haar tijd snel groeiende onderneming die zich naast het bedenken van diverse nieuwe systemen ook op gebied van kunst staande hield als succesvolle specialist in een steeds vernieuwende verlichtingswereld. Bram van Baalen legde daarmee toen al de wortels voor een onderneming die zich nog steeds op zowel innovatief als creatief gebied weet te onderscheiden. Bava liet ook toen al de productie, sales en architectuur van verlichting samengaan in een en dezelfde onderneming.

geschiedenis

Het bedrijf wordt sinds 2006 voortgezet door zijn kinderen, Patrick en Belinda van Baalen. Onder de naam “BAVA Light Concepts” zetten zij de trend voort die vader Bram destijds inzette. Al op jonge leeftijd maakten zij kennis met de verlichtingswereld waarin zij uiteindelijk opgroeiden. Het leek onoverkomelijk dat zij vader Bram uiteindelijk in de voetsporen volgden.

Patrick van Baalen is de technische whizzkid van de familie. Hij studeerde energietechniek aan de HTS. Al vroeg trad hij in dienst in het bedrijf van zijn vader en drukte duidelijk zijn stempel op de productie middels nieuwe technieken en innovatieve oplossingen. In de jaren die daar op volgden, bekwaamde hij zich verder in metaalbewerking, elektrotechniek, lichttechniek en vormgeving. De productiefaciliteit groeide onder Patrick’s leiding tot een forse fabriek voorzien van geavanceerde machines, waarmee o.a. de eigen verlichtingslijn “Belluce” wordt geproduceerd.

Belinda van Baalen volgde opleidingen in management en binnenhuisarchitectuur waarna zij fulltime in dienst trad bij BAVA Light Concepts. De passie voor het vak is groot. Belinda stemt graag persoonlijk met de klant de wensen en uitgangspunten van een verlichtingsontwerp, plan of oplossing af. Haar creativiteit en gevoel voor stijl mixt zij met expertise en ervaring, en vormen zo de juiste basis voor de perfecte verlichting.

Ook onder leiding van deze nieuwe generatie blijft Bava Light Concepts zich onderscheiden in de verlichtingswereld.

bava_team

    • In 1997 werd de “Aluminium Award”, een designprijs voor kantoorinrichting gewonnen met het zelf ontwikkelde systeem “Pixie”.
    • Duurzame ontwikkelingen en ideeën brachten de onderneming in 2005 de prijs voor “Meest Maatschappelijk Verantwoorde Onderneming van de regio Haaglanden”.
    • Drie jaar later, in 2008, volgde nog een nominatie voor “Beste Onderneming van de stad Den Haag”.
    • In 2010 won Bava Light Concepts “De Zilveren Ooievaar”, een prestigieuze prijs voor de “Beste Ondernemer van Den Haag”.
    • In 2013 werd Bava Light concepts tweede bij de uitreiking van de duurzaamheidsprijs Haaglanden.

Bava Light Concepts ziet deze prijzen als een bevestiging dat zij door innovatieve oplossingen en klantgericht denken nog steeds de juiste weg volgen.

 

PRODUCTIE

Op de productieafdeling worden de eigen ontwerpen vervaardigd. Vaak gaat het om unica (ook wel specials genoemd), soms om een gelimiteerd aantal. Ook de series, zoals  Tramline®, Pixie®, Artrail® en Eone® worden grotendeels binnenshuis geproduceerd. Bij de productie worden uitsluitend kwalitatief hoogwaardige en duurzame materialen gebruikt. De bijzondere materialen, zoals het gekleurde glas uit Murano en Tsjechië, worden persoonlijk geselecteerd. Door de kleinschalige productie en enorme voorraad aan onderdelen kan BAVA eenvoudig maatwerkverlichting maken.

Er wordt voornamelijk gewerkt met lichtbronnen van Osram. De toegepaste leds zijn van gerenommeerde fabrikanten als Cree, Bridgelux, Citizen en Seoul.

De technische dienst zorgt voor de montage en afwerking na de eventueel noodzakelijke technische voorzieningen te hebben aangebracht