Licht is de sfeermaker in huis. Met de opkomst van led worden de mogelijkheden steeds uitgebreider: Het is energiezuinig, goed te dimmen en compact waardoor elegante vormgevingen mogelijk zijn. Een voordeel van led is ook gelijk zijn nadeel. Als de led wordt gedimd, verandert deze niet van kleur: Een verlicht object wordt altijd met de juiste kleur belicht, ongeacht het lichtniveau. De mens is echter van nature gewend aan het warmer worden van licht bij een lager lichtniveau. Denk hierbij aan de ondergaande zon, een smeulend vuur, een gloeilamp die gedimd wordt of een kaars. Dit verloop gaat volgens de Kruithof curve. In onderstaande grafiek wordt weergegeven hoe deze curve verloopt.

Kruithof_curve_2.svg

Al het licht dat in het witte deel van de grafiek valt, wordt als prettig ervaren. Bij een hoog lichtniveau, bijvoorbeeld 1000 lux, kan de kleurtemperatuur verlopen van 3200K-7000K zonder dat dit als onaangenaam wordt ervaren. Naarmate het lichtniveau lager wordt, wordt het gebied, waar het licht nog aangenaam is, steeds kleiner.

Om het natuurlijk kleurverloop na te bootsen komen er steeds meer producten met dim to warm of sunset dimming technologie op de markt. BAVA Light Concepts zet voor u de meest voorkomende producten op een rij. Dit varieert van vervangingslampen tot complete armaturen.

BAVA Light Concepts heeft speciaal een ledmodule ontwikkeld waarbij de lichtkleur mee veranderd. De indirecte verlichting in onze systemen Q-line en Eone zijn voorzien van deze ledmodule. De algemene verlichting kan hiermee van warmte veranderen. De lichtkleur verloopt van 2200K tot 2800K. Dit is vergelijkbaar met het kleurverloop van kaarslicht naar halogeenlicht. Daarnaast blijft van de richtbare spots de kleur behouden. Door deze combinatie blijft bij een schilderij altijd de juiste kleur behouden, terwijl de sfeer bij een laag lichtniveau toeneemt.